Okosüveg
Az elérhető luxus

Az autóipar csak egy a vezérelhető fólia számos felhasználási területe közül. Néhány gyártó, köztük a Mercedes-Benz luxus kategóriájú járműveiben már beépítésre kerül ez a technológia. A Magic Sky Control panoráma tető nem más, mint egy vezérelhető fólia, amit egyedileg kapcsolhat az autó sofőrje. Ha nagyobb kilátást és több fényt szeretne, egy gombnyomással átlátszóvá varázsolhatja az autó hatalmas méretű panorámatetejét. Ha az időjárás vagy más körülmények szükségessé teszik, a tető bármikor elsötétíthető. A napfénytető mérete mintegy 150%-al nagyobb a korábbi modellekéhez képest (kb 1,32 m2). Egyedülálló vezetési élményt nyújt.

Bekapcsolt változatban a tető szinte teljesen átlátszó, a nyitott tér élményét kelti. Kikapcsolva (elsötétítve) a külső fény kb. 1%-át engedi csak át, minimalizálva a felmelegedést is.

A vezérelhető fólia egyenlőre az új S osztály coupé változataiban érhető el. A 2015-ös Genfi Autószalonon jelent meg az S osztály limouzine verziója a Mercedes-Maybach Pullman, amely extraként szintén vezérelhető fóliával felszerelt panoráma tetővel rendelhető. A műszerfalon vagy belül a tetőn elhelyezett gomb segítségével a beáramló fény 99%-a azonnal kiszűrhető.  Egy hagyományos napfénytetőnél jelentősen tisztább, átlátszóbb üveg nyújt különleges élményt, amikor a fólia be van kapcsolva.

A Mercedes a jövőben is tervezi továbbvinni a vezérelhető fóliát. A V-ision E tanulmány autó, ami tulajdonképpen egy hibrid luxusbusz, szintén ilyen panoráma tetővel jelent meg a svájci autós seregszemlén.

A vezérelhető fóliától függetlenül, gondolom sokan kipróbálnának egy-egy ilyen járgányt. Mi most itt az üvegipar szempontjából fontos újítások miatt vettük őket szemügyre, de természetesen a többi technikai újdonság is fantasztikus.

A személyautók csak egy a lehetséges alkalmazási területek közül, a közlekedési szektorban is további lehetőségeket találunk még. Újabb példák kapcsolható üvegre itt.

Forrás www.daimler.com
képek: www.2luxury2.com, www.caricos.com